Διακοπές στην Κρήτη: Πώς να απολαύσεις το νησί σαν ντόπιος!

Ανεξάρτητα από ποια περιοχή της Κρήτης θα επισκεφθείς, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να δεις και να κάνεις για ζήσεις την απόλυτη εμπειρία σαν ντόπιος. Ξέφυγε από τις κοσμοπολίτικες παραλίες, τα πολυσύχναστα δρομάκια και ανακάλυψε μαγικές διαδρομές, παρθένους τόπους και μυστικά μέρη στην Κρήτη.

Για ελληνικό καφέ σε ένα παραδοσιακό καφενείο

Παραδοσιακό καφενείο στα Ανώγεια
Παραδοσιακό καφενείο στα Ανώγεια

Σε κάθε κρητικό χωριό θα βρεις τουλάχιστον ένα παραδοσιακό καφενείο. Από αυτά τα παλιά, που σερβίρουν μόνο ελληνικό καφέ και χειροποίητα γλυκά του κουταλιού. Από αυτά που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία κάτω από τεράστια πλατάνια. Από αυτά που με το μόλις καθίσεις και πάρεις μια βαθιά ανάσα νιώθεις την ηρεμία και την ησυχία. Απόλαυσε το περιβάλλον και πιάσε συζήτηση με τους θαμώνες για να μάθεις τα μυστικά του τόπου. Γιατί οι διακοπές στην Κρήτη είναι  στιγμές γεμάτες εικόνες και ιστορίες.

Ορεινά χωριά που πρέπει να επισκεφθείς:

  • Το χωριό Μαργαρίτες γνωστό για τα κεραμικά του
  • Τα Ανώγεια, εκεί όπου γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης και ο Ψαραντώνης
  • Την Κριτσά για να απολαύσεις τη θέα στον κόλπο του Μιραμπέλου
  • Το Χουδέτσι με τα πλατάνια και τις μουριές
  • Το χωριό Ζαρός στους πρόποδες του Ψηλορείτη

Για βουτιές σε κρυμμένες παραλίες με εκπληκτικά νερά

Η παραλία του Μπάλου
Η παραλία του Μπάλου

Η Κρήτη φημίζεται για τις παραλίες, τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα γαλαζοπράσινα νερά. Πολλοί Έλληνες αλλά και ξένοι τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τα Μάταλα, το Ελαφονήσι και τον Μπάλο για να απολαύσουν τις βουτιές τους και τον ζεστό ήλιο. Ωστόσο, αν θες να αποφύγεις τον πολύ κόσμο και να δεις κάτι διαφορετικό, τότε οδήγησε μέχρι την παραλία Γαλήνη στα Αχλιά, την παραλία Καμινάκι ή την παραλία Βαθύ. Επίλεξε ενοικίαση αυτοκινήτων στα Χανιά και κολύμπησε στις πανέμορφες, κρυμμένες γωνιές της Κρήτης.

Για αυθεντικό κρητικό φαγητό

Κρητικός ντάκος
Κρητικός ντάκος

Ήξερες ότι η κρητική διατροφή θεωρείται η πιο υγιεινή παγκοσμίως; Είναι λογικό αν σκεφτείς ότι αποτελείται από αγνά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, άγρια χόρτα και φυσικά φρούτα και λαχανικά. Ολοκλήρωσε ενοικίαση αυτοκινήτου από το λιμάνι Ηρακλείου και φτάσε στα Ανώγεια, τις Αρχάνες ή τα χωριά του Αποκόρωνα για να γευτείς απίστευτες λιχουδιές από πρώτο χέρι. Τα πιο ωραία μέρη για εκδρομή στην Κρήτη είναι αυτά που πρέπει να ψάξεις λίγο για να τα βρεις. Στην Κρήτη οι διακοπές σου πρέπει να εναρμονίζονται με τους ντόπιους!

Προτείνουμε να δοκιμάσεις:

  • Ντάκο όπως μόνο οι Κρητικοί ξέρουν να φτιάχνουν
  • Φρέσκα σκιουφιχτά μακαρόνια
  • Ονειρεμένο αντικριστό που λιώνει στο στόμα
  • Χοχλιούς μπουμπουριστούς ή γιαχνί
  • Καλιτσούνια με μυζήθρα και μέλι

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Κρήτη: Τα ομορφότερα μέρη για εκδρομή!

Για χορό και τραγούδι σε κρητικό πανηγύρι

Πανηγύρια, μαντινάδες και χορός
Πανηγύρια, μαντινάδες και χορός

Αν κάτι δεν πρέπει να λείπει από τις διακοπές σου στην Κρήτη είναι τα πανηγύρια. Δεν υπάρχει γιορτή στην Κρήτη που να μη συνοδεύεται από χορό, τραγούδι και φαγητό. Αν και ο Αύγουστος είναι ο μήνας των πανηγυριών αυτό δεν σημαίνει ότι οι ντόπιοι δεν εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για χορό και μαντινάδες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Για να χορέψεις κι εσύ στον ρυθμό του μαλεβιζιώτη προχώρησε σε ενοικίαση αυτοκινήτου από το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Μπες στον χορό και διασκέδασε μέχρι το πρωί.

Για οινογευσία και ξενάγηση σε κάποιον αμπελώνα

Κρητικοί αμπελώνες
Κρητικοί αμπελώνες

Το κρασί στην Κρήτη θεωρείται οικογενειακή υπόθεση. Με μακρά παράδοση και με μεθόδους που παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο, οι Κρήτες κατέχουν την πρωτιά στην οινοποιεία. Άλλωστε, όπου κι αν βρεθείς θα διαπιστώσεις ότι το κρασί έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε μάζωξη, γιορτή και μυστήριο. Με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα από το Ρέθυμνο θα φτάσεις άνετα και γρήγορα στον προορισμό σου. Επισκέψου κάποιο από τα πολλά οινοποιεία που υπάρχουν σε όλη την Κρήτη και δοκίμασε μοναδικές ετικέτες και βραβευμένες ποικιλίες.

Ποικιλίες που προτείνουμε να δοκιμάσεις:

  • Λιάτικο
  • Βηλάνα
  • Βιδιανό
  • Μαλβαζία

Για επίσκεψη σε ένα παλιό μοναστήρι

Ιερά Μονή Αρκαδίου, Ρέθυμνο
Ιερά Μονή Αρκαδίου, Ρέθυμνο

Σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου, τα μοναστήρια αποτελούν τον πυρήνα του εκάστοτε οικισμού. Πετρόκτιστα, συνήθως ντυμένα στα λευκά, με μεγάλες αυλές και πολύχρωμα λουλούδια, τα κρητικά μοναστήρια αποπνέουν μια λιτότητα. Αν επιλέξεις την ενοικίαση αυτοκινήτου στη Σούδα από τη Let’s Drive, μπορείς να προσεγγίσεις τη Μονή Γουβερνέτου, ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στην Κρήτη. Μην ξεχνάς ότι η ενοικίαση αυτοκινήτου όταν πας σε νησί, γίνεται εύκολα και γρήγορα με τη βοήθεια της Let’s Drive.

Δες και αυτό: Ενοικίαση αυτοκινήτου σε νησί - Ο απόλυτος οδηγός!

Για πεζοπορία σε εντυπωσιακά φαράγγια

Το Φαράγγι της Σαμαριάς
Το Φαράγγι της Σαμαριάς

Μετά από τόσο φαγητό, κρασί και χορό επιβάλλεται λίγη άσκηση. Αν αναρωτιέσαι στις διακοπές στην Κρήτη πού να πάω για πεζοπορία, τότε τα φαράγγια είναι για σένα. Περπάτησε σε πετρώδη τοπία που κόβουν την ανάσα. Θαύμασε τα τρεχούμενα νερά και εξερεύνησε το πιο μεγάλο δίκτυο φαραγγιών στην Ευρώπη. Στα περισσότερα φαράγγια μπορείς να φτάσεις μέχρι ένα σημείο με το όχημά σου και έπειτα να ξεκινήσεις το περπάτημα. Εμπιστεύσου τη Let’s Drive για ενοικίαση αυτοκινήτου από το αεροδρόμιο Χανίων. Πάρε το όχημα σου και φόρτωσέ το με τα απαραίτητα για να ξεκινήσεις την πεζοπορία σου.

Φαράγγια για μια ξεχωριστή εμπειρία:

  • Το φαράγγι της Άρβης με τη φυσική πηγή
  • Το φαράγγι του Κουρταλιώτη με τον εντυπωσιακό καταρράκτη
  • Το φαράγγι του Ρούβα με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα
  • Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000

Δες στη Let’s Drive όλους τους διαθέσιμους σταθμούς εξυπηρέτησης για ενοικίαση αυτοκινήτου στο λιμάνι του Πειραιά, στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης ή στο αεροδρόμιο Ρόδου. Μείωσε τις αποστάσεις και δες όλα όσα φαντάζεσαι.

Αποστολή προσφορών και νέων στο email μου